Optidex (Lab. Fison)

Лекарствени форми: Collyre fl. x 5 ml = Neomicine sulfate 50 mg (32 500 UI) + Polymixine B sulfate 50 000 UI + Dexamethasone metasulfobenzoate Natrii 2,5 mg + Aqua purificata q.s.

Действие: Optidex collyre представлява комбиниран препарат за локална очна употреба, който съчетава антибактериална активност на двата антибиотика, аминозида Neomicine и полипептида Polymixine B, с противовъзпалителното действие на водноразтворимия естер на дексаметазона. Комбинацията от неомицин и полимиксин разширява техния антибактериален спектър, който покрива по-голямата част от обичайните причинители на очни инфекции. Дексаметазонът упражнява мощно противовъзпалително действие и бързо намалява конгестивните и иритативни феномени в предния очен сегмент. Ексципиентът е специално пригоден и заедно с водния разтвор, който изотоничен на сълзите, осигуряват добра поносимост на препарата от очната микоза.

Показания: Възпалителни и инфекциозни заболявания на предния очен сегмент.

Особености на приложение и дозировка: Инстилират се по 1 – 2 капки във всяко око 2 – 4 пъти дневно. Флаконът, веднъж отворен, трябва да бъде употребен в продължение на 15 дни. Не се препоръчва продължителна употреба на препарата поради риск от постъпване на дексаметазон в количества, които не са за пренебрегване, в кръвообръщението и развитие на системни ефекти. По време на по-продължителна употреба е необходимо да се контролира вътреочното налягане.

Странични ефекти: Реакции на свръхчувствителност, свързани с антибиотични съставки. При продължително приложение във висока дозировка дексаметазонът може да доведе до повишаване на вътреочното налягане, до поява на задна субкапсуларна катаракта, до развитие на глаукома, на микотични инфекции и бавно зарастване на очните рани.

Противопоказания: Herpes cornealis, очна туберкулоза, предшестваща индивидуална или фамилна глаукома, очни микози, вирусни инфекции. 

 

Реклама