Orocetam (Sopharma)

Лекарствени форми: Amp. x 5 ml = Piracetam 1, 0 g + Orocetam 50 mg.

Действие: Комбиниран препарат със синергичен ефект на двете съставки спрямо регулацията на метаболитните процеси в нервните клетки. Той има антихипоксично действие, стимулира биосинтезата на протеини и повишава устойчивостта на мозъчните клетки спрямо токсични въздействия. Пирацетамът стимулира биосинтезата на макроергичните фосфорни съединения, увеличава енергитичния потенциал на невроните и подобрява реологията на кръвта и регионалната микроциркулация в исхемизираните структури на мозъка. Оротовата киселина като прекурсор на пиримидиновите бази участва в изграждането на нуклеиновите киселини и активира анаболните, детоксичните и регенеративните процеси в организма. Ороцетамът намалява увреждащите ефекти на свободните радикали.

Показания: - Възпалителни и дегенеративни заболявания на нервната система, мозъчно-съдова болест, слединсултни заболявания, в острия стадий на черепно-мозъчни травми.

- Остри и хронични отравяния с увреждане на ЦНС и черния дроб.

- Алкохолизъм.

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Чернодробна и бъбречна недостатъчност
В редки случаи нарушения на съня и алергични кожни прояви.
При едновременно приложение може да засили хиперкинетичният ефект на невролептиците и ефекта за оралните антикоагуланти.
При остри състояния се прилага венозно по 1 до 3 ампули 2 - 3 пъти дневно в зависимост от тежестта на заболяването. В случаите на тежки остри отравяния и коматозни състояния може да се приложи и във венозна перфузия до 30 - 40 ампули за 24 h. При хронични заболявания по 1 - 2 ампули дневно мускулно или венозно.
 

Реклама