Oseltamivir phosphate (DCI)

Синоними: Tamiflu (Roche Labs).

Лекарствени форми: Caps.x 75 mg; Pulvis. 12 mg/ml.

Действие: Представлява про-медикамент, който бързо се хидролизира до активната субстанция Oseltamivir carboxylate. Той вероятно действе посредством инхибиция на невраминидазата на грипния вирус с което потиска агрегацията на вирусните частици и тяхното освобождаване. Приет перорално препаратът се абсорбира почти напълно и се метаболизира в черния дроб до Oseltamivir carboxylate, който попада в системното кръвообръщение и представлява 75% от приетата одза. Свръзва се слабо с плазмените протеини. Има елиминационен полуживот от 6 – 10h. Елиминира се предимно с урината( >99%).

Показания: За лечение на неусложнена грипна инфекция при лица над 1 година и с давност на заболяването не повече от 2 дни. За профилактика на грип при възрастни и деца над 13 години.

Особености на приложение и дозировка: За профилактика на грип при възрастни и дица над 13 години се прилага по 1 таблетка от 75mg за 7 дни.Профилактиката започва не повече от 2 дни след контакт със заразен.

За лечение на грипна инфекция при възрастни и деца над 13 години се дозира по 75 mg два пъти дневно за 5 дни. При деца над 1 година се дозира:

Препоръчвана доза за 5 дни

≤ 15 kg

30 mg два пъти дневно

От 15 до 23 kg

45 mg два пъти дневно

От 23 до 40 kg

60 mg два пъти дневно

Над 40 kg

75 mg два пъти дневно

Взаимодействие с други лекарства: Значими лекарствени взаимодействия не са установени.

Странични ефекти: Гадене, повръщане, най-често в първите два дни от лечението.

Противопоказания: Свръхчувствителност.

 

Реклама