Otipax (Biocodex)

Лекарствени форми: Sol. fl. gutt. x 15 ml. = Phenazone 640 mg + Lidocaini hidrochloridum 160 mg + Excipiens q.s.

Действие: Otipax е комбиниран препарат за локална употреба във външния слухов поход с болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко антисептично действие, дължащо се на двете му съставки. Феназонът е пиразолонов дериват, който приложен локално има аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Лидокаинът е локален анестетик от амидната група.

Препаратът не преминава в системното кръвообращение при интактна membrana tympani.

Показания: Прилага се локално симптоматично лечение на някои болезнени състояния на средното ухо при интактна membrana tympani:

  • otitis media acuta в конгестивната му фаза;

  • грипен отит;

  • баротравматичен отит.

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Перфорация на тъпанчето от травматичен или инфекциозен произход, свръхчувствителност към някоя от съставките, главно лидокаина.
Може да се наблюдават локални алергични реакции, раздаване или хиперемия на външния слухов проход. При деструкция на тъпанчевата мембрана контактът на препарата със структурите на средното ухо може да стане причина за нежелани ефекти на тяхното ниво.
Да се избегне неприятния контакт на студения разтвор с ухото, флаконът се затопля между ръцете преди употреба. Като се натиска леко гъвкавата част на капкомера се накапват 4 капки във външния слухов проход на болното ухо. Манипулацията се повтаря 2 – 3 пъти дневно. Преди всяка употреба трябва да се убедим, че тъпанчевата мембрана е интактна. Продължителността на лечение е до 10 дни. По-нататък терапевтичното поведение трябва да се преоцени.
 

Реклама