Oxoline (DCI)

Синоними: Oxoline (Medexport)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания: Прилага сеза лечение на аденовирусни кератоконюнктивити, херепетични кератоконюнктивити, moluscum contagiosum, за лечение на вирусни кожни заболявания, при хрема от вирусен произход и за профилактика на грипа.

Особености на приложение и дозировка: при аденовирусни кератоконюнктивити в конюнктивалния сак се поставя три пъти дневно стълбче от 0,5cm от очния унгвент и се разнася с рек масаж върху клепачите. За лечение на вирусната хрема лигавицата на носа се намазва 2 – 3 пъти дневно в продължение на 3 – 4 дни, а за профилактика на грипа носната лигавица се намазва 2 пъти дневно в продължение на 25 дни.При вирусни кожни заболявания се прилагат 1 – 2% разтвори.

Странични ефекти: В отделни случаи причинява краткотрайно дрезнене, изразяващо се в усещане за парене в лигавицата на носа и очите.

Представлява химиотерапевтик с широк противовирусен спектър на действие. Активен е спрямо аденовирусите, причиняващи кератоконюнктивити, срещу Herpes simplex и Herpes zoster. Действа профилактично срещу грипния вирус.
Ung.opht. 0,25% tuba x 10,0 g.
 

Реклама