Oxymetholone (DCI)

Синоними: Anapolon 50 (Syntex).

Лекарствени форми: Tabl. x 50 mg.

Действие: Оксиметолонът има подчертана хемопоетична активност. Той стимулира биосинтезата на еритропоетина, който от своя страна въздейства на първичните стволови клетки и се стимулира разрастването на здрава хемопоетична тъкан в хипопластичните области на костния мозък. Увеличава митотичната активност на стволовите клетки. Оксиметолонът оказва благоприятно въздействие върху биосинтезата на хемоглобина, като повишава клирънса на серумното желязо. Повишава фибринолитичната активност на кръвта.

Показания: За лечение на хипо- и апластични анемии и рефрактерни на друго лечение анемия.

Особености на приложение и дозировка: За лечение на костномозъчна аплазия се прилага в сравнително високи дози – 2 – 5 mg/kg/24 h. Дозата зависи от остротата и тежестта на заболяването. Курсът на лечение с тази доза продължава от 3 до 6 месеца. При настъпване на ремисия дневната доза се намалява на половина и лечението продължава още 3 месеца. При развитие на рецидив на заболяването трябва да се възстанови началната доза. По време на лечението трябва периодично да се контролира серумното желязо и ЖСК и при необходимост към терапията да се включи железен препарат.

Взаимодействие с други лекарства: Оксиметолонът трябва да се прилага внимателно при комбиниране с антикоагуланти и фибринолитици поради повишаване риска от хеморагии.

Странични ефекти: Хепатотоксичност с увеличение на серумната алкална фосфатаза и трансаминазите, а при положение на големи дози продължително време може да се развие интрахепаталната холостаза с жълтеница. Вирилизация, акне, гадене, повръщане, диарии, схващане на мускулни групи, възбуда и безпокойство.

Противопоказания: Карцином на простатата или гърдата – при мъже, карцином на гърдата при жени с хиперкалциемия, гломерулонефрити с нефрозен синдром, тежки чернодробни заболявания, бременност и лактация, бебета.

 

Реклама