Oxyphenonium bromide (DCI)

Синоними: Antispasmin (Balkanpharma), Antrenyl (Novartis), Antenyl-Duplex (Novartis).

Лекарствени форми: Tabl. x 5 mg; Antenyl- Duplex - drag. 5 mg + 5 mg.

Действие: Антиспазминът е четвъртично амониево съединение с изразена М-холинолитична активност. Блокира периферните пре- и постсинаптични мускаринергични рецептори и по този начин блокира предаването на възбужденията от вагусовите нервни окончания на съответните изпълнителни органи, особено на гладката мускулатура, като намалява спазмите на гладкомускулните органи - стомах, жлъчен мехур и жлъчни пътища, пикочни пътища, черва и други. Той потиска стомашната секреция.

Показания: Прилага се при спастични болки - бъбречни, жлъчни и стомашно-чревни колики, язвена болест на стомаха и дуоденума, ентерити, колити, спастична обстипация.

Особености на приложение и дозировка: Дозира се по 1 таблетка 2 - 3 пъти дневно. При много силно изразени спастични болки се допуска по 2 до 3 таблетки няколко пъти дневно. На кърмачета се дава по 1/4 таблетка 1 - 2 пъти дневно, на деца от 3 до 6 години - по 1/4 - 1/2 таблетка 1 - 3 пъти дневно и на деца над 6 години - по 1/2 - 1 таблетка 1 - 3 пъти дневно. Antrenyl-Duplex - препарат с бърз начален ефект и последващо продължително действие, се състои от ядро 5 mg и обвивка 5 mg и се дозира по едно драже сутрин и вечер, по изключение по едно драже на всеки 8 h.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Глаукома, простатен аденом, стеноза на пилора.
Сухота в устата, нарушения на акомодацията. При предозиране - атоничен запек, ретенция на урината, тахикардия.
 

Реклама