Panotile (Zambon), Panotile (Inprharzam)

Лекарствени форми: Fl. gtt. x 8 ml = Polymyxine B sulfate 80 000 UI + Fludrocortisone acetate 8 mg + Lidocaine hydrochloride 320 mg + Benzalkonium chloride 0,8 mg + Excipiend q.s.

Действие: Panotile e комбиниран препарат предназначен за отологична употреба, с антибактериално, противовъзпалително и локално антисептично действие, свързани с основните съставки на препарата – антибиотиците Polymyxine B и Neomycine, чийто спектър покрива най-често срещаните в ушната практика бактериални инфекции, с кортикостероида Fludrocortisone и локалния анестетик лидокаин.

Приложен локално във външния слухов проход, препаратът не преминава в системното кръвообръщение, ако няма перфорация на membana tympani.

Показания: Otitis externa при интакна memrana tympani, особено инфектирана екзема на външния слухов проход.

Особености на приложение и дозировка: Преди да се предпише и започне лечение с Panotile е необходимо да се убедим в интегритета на тъпанчето. Преди употреба флаконът предварително се затопля между ръцете, за да се избегне неприятния контакт на студения разтвор с ухото. Инстилират се при възрастни 4 – 6 капки, а при деца 2 – 3 капки във външния слухов проход 3 – 4 пъти дневно, като главата се поддържа наклонена надолу в продължение на няколко минути (ушна баня). Разтворът не бива да се инстилира под налягане. Курсът на лечение продължава максимално до 10 дни. При липса на бързо подобрение или в случай на рецидив е необходимо да се направи преоценка на терапевтичното поведение, евентуално след бактериологичен контрол. Липсват експериментални проучвания и клинични наблюдения за въздействието на препарата по време на бременност и кърмене, но тъй като досега няма съобщения за вредни ефекти в тези случаи, при необходимост той може да се приложи при бременни и кърмачки.

Странични ефекти: Реакции на свръхчувствителност към двата антибиотика са възможни. При деструкция на тъпанчето приложението на препарата може да доведе до контакта му със структурите на вътрешното ухо и развитие на иреверзибилни ефекти на ототоксичност – глухота, вестибуларни нарушения.

Противопоказания: Свръхчувствителност към някоя от съставките към някоя от съставките на препарата. Перфорация на memrana tympani от инфекциозен или травматичен произход. Вирусни инфекции. При спортисти препарата може да позитивира реакция при тестиране за антидопингов контрол. 

 

Реклама