Parapenzolate bromide (DCI)

Синоними: Spacine (Schering-Plough)

Лекарствени форми

Действие

Показания

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Прилага се по една таблетка сутрин и вечер или един-два пъти дневно по една свещичка.
: Глаукома, простатна хипертрофия, бременност, лактация, тежка чернодробна или бъбречна недостатъчност, ИБС, ритъмни нарушения, хипертиреоидизъм, паралитичен илиус, токсичен мегаколон.
: Сухота в устата, смущения в акомодацията, намаление на слъзната секреция, ретенция на урината, тахикардия, палпитации, запек, сгъстяване на бронхиалните секрети, възбуденост и психично объркване при стари хора.
: Прилага се за лечение на спастичните и болезнени прояви при спастични колопатии, по специално при сигмоидити, при гастрити, при дискинезия на жлъчния мехур и жлъчните пътища, при спастична дисменорея, при болки в корема и малкия таз, придружаващи пременструалния синдром.
: Препарата представлява кватернерно амониево съединение с атропиноподобно антихолинергично спазмолитично действие. Действа чрез компетитивна инхибиция на ацетилхолина на ниво на постганглионерните окончания на парасимпатиковата нервна система. В резултат на това се блокира частично предаването на нервните импулси върху гладкомускулните органи, секреторните жлези на храносмилателния тракт и интрамуралните ганглии на червата. Упражнява спазмолитично действие върху различните сегменти на храносмилателния тракт. Той потиска стомашната и слюнчената секреция и притежава мидриатично действие. Не повлиява предаването на нервните импулси на напречнонабраздените мускули и не действа на ЦНС.
: Tabl. x 0,5mg; Suppos. x 1mg.
 

Реклама