Para-Plus (S.C.A.T.), Heldis (Delagrange)

Лекарствени форми: Para-Plus – aerosol fl. x 135 ml = Permethrine 1,35 g + Malathion 0,54 g + Piperonyle butoxyde 5,4 g ; Heldis – aerosol fl. x 150 ml = Permethrine 0,36 + Piperonyle butoxyde 2,8125 g.

Действие: Комбинирани инсектицидни препарати, чието педикулоцидно и овоцидно действие се обуславя от активните им съставки. Перметринът е синтетичен пиретриноид, който има продължително педикулоцидно и лентицидно действие, малка токсичност и добра кожна поносимост. Малатионът е фосфорорганичен инсектицид, инхибитор на холинестеразната активност с педикулоцидно и лентицидно действие. Неговата ефективност е непосредствена, има добра остатъчна активност и благодарение на овоцидното му действие е достатъчна само една апликация. Досега не е установена резистентност на главовите въшки спрямо малатиона. Комбинацията на перметрина и малатиона с другата съставка – пиперонил бутоксида има синергичен ефект. Препаратите унищожават главовите и дрешните въшки, като ефектът им се появява още на 10-ата минута.

Показания: За лечение и профилактика на въшливостта у човека.

Особености на приложение и дозировка: Опаразитените места се напръскват добре с аерозола, като очите, носа и устата се покриват с хавлия. Впръсква се на разстояние около 3 cm от основата на космите и се втрива в цялата коса, напръсканите места се оставят на открито, за да изсъхнат. След това се измиват обилно с шампоан и косата се разресва с гъст гребен, за да се отстранят мъртвите гниди, останали фиксирани върху космите. Тъй като препаратите са възпламеними, не трябва да се използват изкуствени източници на топлина за изсушаване на косата – сешоари, огън и други! При деца под 6 месеца лечението с тези препарати трябва да е провежда много внимателно под лекарски контрол.

Странични ефекти: Рядко се наблюдава зачервяване на кожата. Не са наблюдавани системни прояви при повторни апликации на препаратите.

 

Реклама