Permethrine (DCI)

Синоними: NIX Crème Rinse (Glaxo Wellcome), Delixi liquidum (Delecia).

Лекарствени форми: NIX Crème Rinse – lotion fl. x 59 ml (съдържа 1 % Permethrine в кремообразна лосионова основа); Delixi liquidum – lotion fl. x 50 ml (в един флакон се съдържа 220 mg Permethrine).

Действие: Перметринът е синтетичен пиретриноид, който притежава изразено педикулоцидно действие – унищожава главовите въшки и техните гниди. Той има продължително действие, стабилен е на светлина, характеризира се с добра кожна поносимост и с по-малка токсичност от хлорорганичните и фосфорорганичните инсектициди. След периода на педикулоцидна активност той се биодеградира и не остават следи от него.

Показания: Перметринът се прилага за лечение при опаразитяване с главови въшки. Профилактично може да се прилага при изложени на риск от опаразитяване с главови въшки лица.

Особености на приложение и дозировка: Лосионът се прилага чрез втриване върху добре измитата предварително коса, като особено внимание трябва да се обърне на местата зад ушите и врата. Един флакон е достатъчен за прилагане върху дълга до раменете коса. След нанасянето на лосиона, косата се оставя на открито в продължение на около 10 min, след което се изплаква обилно с хладка вода. С приложения в опаковката гъст гребен косата се разресва във всички посоки, за да се отстранят умъртвените въшки и гниди, фиксирани върху космите.

Еднократно приложение на лосиона обикновено е достатъчно за пълно обезпаразитяване, но при запуснати случаи с масивно опаразитяване може да се наложи повтаряне на процедурата след 7 дни.

Лосионът с перметрин може да се прилага профилактично при лица, изложени на риск от опаразитяване, като в продължение на 8 седмици се употребява по 1 опаковка еднократно седмично.

Странични ефекти:

Противопоказания: При алергия към претриноиди и пиретрини. Да се избягва контакт на препарата с лигавиците и очите. При кърмачета да се използва предпазливо, под лекарски контрол.

Рядко се наблюдават прояви на раздразване на кожата със зачервяване, парене и щипане.
 

Реклама