Phendimetrazin tartarate (DCI)

Синоними: Sedafamen (Isis), Bontril (Lab.Carnick), Plegine (Wyeth-Ayerst), Prelu-2 (Boehringer-Ingelheim).

Лекарствени форми: Sedafamen – drag.x 45 mg; Bontril – tabl.x 35 mg, slow release caps.x 105 mg; Plegine – tabl.x 35 mg; Prelu-2 – caps.x 105 mg.

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, деца под 12 години, тежка атеросклероза с нарушения в мозъчното кръвообращение, умерена и тежка форма на артериална хипертония, хипертиреоидизъм, тежки форми на захарен диабет, заболявания с повишена нервна възбудимост, идиосинкразия към симпатикомиметичните амини, тумори на хипофизата и надбъбреците.
Най-често се наблюдават главоболие, пирозис и безсъние. По-рядко се срещат сухота в устата, болки в корема, повръщане, диария или запек. Може да се наблюдават макар и по-рядко, кардио-васкуларни прояви – палпитации, тахикардия, аритмии, повишение на артериалното налягане. При продължително приложение във високи дози може да се развие изразена умора и депресия, а така също и пристрастяване.
Не се прилага едновременно с инхибитори на МАО, както и с възбуждащи ЦНС средства, напр.кофеин. Фендиметразинът може да намали хипотензивния ефект на гванетидина.
Дозировката е индивидуална и се определя от отговора на организма, като се препоръчва минималната ефективна доза. Обикновено се прилага по 1 таблетка от 35 mg 30 – 60 min преди сутрешната закуска и на обяд. При нужда може ад се даде още една таблетка рано след обяд, но не по-късно от 16 h. Капсулите с удължено действие от 105 mg се прилагат по 1 сутрин нагладно. Курсът на лечение трае 4 -6 седмици, рядко повече, като се провеждат 2 – 3 курса годишно.
Показан е за лечение на екзогенно затлъстяване в краткотрайни курсове от по няколко седмици като помощно средство при прилагане на рестриктивни диетични режими с ограничаване на енергийния внос за редукция на наднормената телесна маса.
Фендиметразинът е симпатикомиметичен амин, който има подобна амфетамина фармакологична активност. Неговият анорексигенен ефект се обуславя от потискането на център на глада в хипоталамуса и от бързото настъпване на чувството за ситост. Освен това способства за метаболизация на мастите от депата. Комбиниран с подходяща рестриктивна диета, води до бързо – за няколко седмици, до редукция на телесната маса. Фендиметразинът стимулира ЦНС и повишава артериалното налягане. Толеранс към анорексигенния му ефект се развива в продължение на няколко седмици.
 

Реклама