Phenothrine (DCI)

Синоними: Hegor antipoux (Lachartre – France), Parasidose Shampooing (Lab. Gilbert).

Лекарствени форми: Hegor antipoux – shampooing fl. x 150 ml = D-phenothrine 345 mg; Parasidose Shampooing – shampooing fl. x 200 ml = D-phenothrine 400 mg.

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

За да се избегне ново опаразитяване всички членове на семейството трябва да се лекуват, независимо от наличие или не на признаци на паразитозата.

При провеждане на лечението трябва да се внимава да не попадне шампоана върху лигавиците или в очите. При случай на контакт на препарата с тях се прави обилно промиване с вода.

Върху предварително намокрена коса се аплицира шампоана. Прави се фрикция на окосмената кожа на главата и се оставя да действа препарата в продължение на 3 min. След това косата се изплаква обилно с вода. Процедурата се повтаря отново и след грижливо изплакване с вода и подсушаване, косата се разресва с гъст гребен, за да се отстранят мъртвите гниди, които могат да останат фиксирани върху космите. Два дни по-късно лечението се повтаря по същият начин, за да сме сигурни че всички гниди са унищожени.
За лечение на педикулозата, причинена от Pediculi capitis.
Антипаразитните шампоани Hegor и Parasidose съдържат един синтетичен пиретрин – D-phenothrine. Той е много ефикасен инсектицид срещу по-голяма част от инсектите и артроподите, но е безвреден за топлокръвните животни и човека. Има доказано педикулоцидно и лентицидно действие.
 

Реклама