Phenylephrine hydrochloride

Синоними: Midfrin

Лекарствени форми: collyrium.

Действие:

Препарата е алфа рецепторен симпатиков агонист, използван при редица очни заболявания поради вазоконстриктивния си и мидриатичен ефект. Има бързо и с умерена продължителност действие. Рядко се срещат нежелани реакции.

Показания:

Противопоказания:

Противопоказан е и при пациенти със свръхчувствителност към Phenylephrine hydrochloride или към друга съставка.

Странични ефекти:

Препаратът съдържа натриев бисулфит, който може да предизвика алергични реакции от типа на анафилактичните симптоми и по-леки или по-тежки асматични епизоди.

Възможна е проява на свръхчувствителност и към бензалкониевия хлорид.

Възможни са лекарствени взаимодействия с инхибитори на моноаминооксидазата, антидепресанти, бета-адренергични блокери (пропанолол).

Употребата на фенилефрин и атропин може да предизвика тахикардия при някои пациенти, особено при деца.

Не е достатъчно изследвано влиянието при бременност и лактация.

Особености на приложение и дозировка:

Определят се от лекуващия лекар.
Повишено кръвно налягане, синкоп, тахикардия, аритмия.
Тесен преднокамерен ъгъл и закритоъгълна глаукома. Недоносени новородени с ниско тегло и при възрастни индивиди с тежки атеросклеротични кардиоваскуларни цереброваскуларни заболявания. Не бива да се прилага по време на хирургични интервенции, когато е нарушена рогувичната епителна бариера.
Прилага се като деконгестивно средство и мидриатик при широка гама очни състояния и процедури. Използва се за разширение на зеницата при увеити (за разкъсване на задни синехии или за предотвратяване на появата им), при много хирургични интервенции и при изследване рефракцията без циклоплегия. Прилага се при фундоскопия и при други диагностични изследвания.
Комбиниран препарат с активна компонента Phenylephrine HCl и неактивни компоненти Boric acid, Sodium bisulfate, Edetate disodium, Sodium hydroxyde.

 

Реклама