Phytodont (Sopharma)

Лекарствени форми: Sol. fl. x 100 ml.

Състав: Съдържа екстракти от Herba Polygoni hydropiperis, Herba Origani, Herba Hyperici perforati, Radix Symphyti officinalis, Flores Chamomillae, Teurcium chamaedrys, Herba Thymi serpylli, Folia Menthae piperite, заедно с Ol. Anisi, Ol. Menthae и Eugenol, активните принципи на които са етерични масла, органични киселини, смоли, багрила, танини, флавоноиди, хиперидин и други.

Действие: Фитодонт има антисептично, антиексудативно, противовъзпалително, местно анестезиращо и кръвоспиращо действие. При локално приложение стимулира разрастването на гранулационна тъкан и спомага до известна степен за фиброзирането и. Ограничава развитието на путридни процеси.

Показания: За лечение на възпалителни форми на пародонтоза, катарални, хипертрофични и други форми на гингивити.

Особености на приложение и дозировка: Преди започване на лечението трябва да се почисти основно зъбният камък и да се отстранят всички дразнещи венеца фактори. Приложението на препарата става комбинирано по следните 4 основни прийома:

 • Дренажи.
 • Компреси.
 • Плакнене на устната кухина.
 • Масаж на венците.
 • Напоени с препарата памучни дренчета се въвеждат с помощта на сонда във венечните джобове, като се достига по възможност до дъното на джоба. Ако няма джобове, памучета, напоени с препарата се поставят в междузъбните пространства. Едновременно се обработва цялото съзъбие, като дренажите се поставят еднократно за сеанс, а при по-тежки случаи в първите 1 – 2 сеанса може да се повтарят. Дренчетата се изваждат след около 2 h от самия болен. Първите няколко сеанса се провеждат ежедневно или през ден, а след това се разреждат през 2 – 3 дни

  Разстлан като лента памук се напоява с препарата и се поставя върху венеца и шийката на зъбите от към лабиалната страна. Компресът може да се наложи и върху предварително поставените дренчета или памучета в междузъбните пространства. Компресът се държи в устата 10 – 30 min, през което време може да се опреснява с напоена и поднесена с пинсета памучна топка или с помощта на гутатор.

  В половин чаша вода се прибавят 1 – 2 супени лъжици фитодонт. С разреденият разтвор болния се жабурка в продължение на 10 – 20 min. Този метод се провежда успоредно с останалото лечение и по преценка може да продължи и за по-дълъг период. Прилага се и с профилактична цел.

  Той се провежда обикновено към края на лечението и продължава според указанието на стоматолога средно около 1 месец. Сутрин и вечер, след тоалет на устната кухина, с добре измит и потопен в препарата или обвит в напоена марля пръст се масират венците.Масажът се извършва обикновено от самия болен.

При катарален гингивит и при оточен хипертрофичен гингивит в зависимост от тежестта на заболяването тези 4 метода на приложение на препарата може да се комбинират.

Основа на лечението на напредналите възпалителни форми на пародонтоза са дълбоките дренажи, комбинирани едновременно и с другите прийоми. Провеждат се средно 10 – 12 сеанса. При формите на пародонтоза, при които няма венечни джобове, едновременно с другите прийоми се поставят и памучета в междузъбните пространства.

Приложението на фитодонт не изключва комплексната терапия на пародонтопатиите, макар че в повечето случаи добър резултат се получава и само от локалното лечение. При необходимост може да се проведе хирургична или ортопедична интервенция

 

Реклама