Pinaverium (DCI)

Синоними: Dicetel (Latema).

Лекарствени форми: Tabl. x 50 mg.

Действие: Пинавириумът е спазмолитично средство, чиито ефекти се упражняват предимно на ниво на храносмилателния тракт. Той представлява калциев антагонист, който действа чрез инхибиция на навлизането на калциевите йони в гладкомускулните клетки на чревната стена. Не притежава антихолинергични, нито кардио-васкуларни ефекти. Абсорбира се слабо в храносмилателния канал - под 10%. Максималната серумна концентрация се получава след 1 h. Свързва се с плазмените протеини до 97%. Проучвания чрез авторадиография показват, че той се натрупва селективно в храносмилателния тракт. Метаболизира се в черния дроб и се излъчва с жлъчката.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на болки, нарушения в пасажа на червата и стомашно-чревния дискомфорт, свързани с функционални чревни смущения. За симптоматично лечение на болки, свързани с функционални нарушения на жлъчния мехур и на жлъчните пътища.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по една таблетка 3 - 4 пъти дневно. Дозировката може да се увеличи и до 6 таблетки дневно, разпределени в три приема.

Особености на употреба: Таблетките се приемат с малко течност по време на ядене. Те се гълтат, без да се сдъвкват или смучат. Не трябва да се приемат преди лягане за сън, нито в легнало положение.

Странични ефекти: Рядко се наблюдават леки гастро-интестинални смущения.

Противопоказания: Бременност, през периода на кърменето.

 

Реклама