Pirenzepine (DCI)

Синоними: Gastroxepin «Pharmachim» (Balkanpharma), Pirenzepin-Rathiopfarm (Rathiofarm), Gastricur (Heumann), Gastrozepin (Thomae), Piren-basan (Sagitta), Pirehexal (Hexal Pharma), Durapirenz Durachemie), Ulcoprotect (Azupharma), Ulcosafe (Sagitta).

Лекарствени форми: Tabl. x 25 mg et x 50 mg; Amp. x 10 mg*2ml pro inj. i.m., i.v.

Действие: Пирензепинът по химичен състав спада към трицикличните психофармака (трицикличен пиридо-бензодиазепин), който не притежава психоседативен ефект, а има антихолинергичен ефект с различен афинитет към мускариновите рецептори в гладката мускулатура и в екзокринните жлези. Потиска образуването на ендогенен гастрин, а така също и реакцията на париеталните клетки спрямо действието на екзогенно внесен гастрин. Потиска базалната и стимулираната с пентагастрин, хистамин и ацетилхолин стомашна секреция. Особено потиска обема на секрецията. Освен това пирензипинът има и гастропротективно действие, като повишава вискозитета на стомашния мукус. За разлика от истинските антихолинергични средства той не намалява налягането на вътрешния сфинктер на хранопровода, а напротив показва тенденция да го нормализира. След 4 - 6 седмично лечение оздравяват 72% от стомашните и 74% от дуоденалните язви. Резорбира се само около 25% от приетата доза. Максимална плазмена концентрация се получава след около 3 h. Свързва се слабо с плазмените протеини. Плазменият му полуживот е 11 h. Излъчва се непроменен главно с урината и по-слабо с жлъчката.

Показания: За лечение на активна дуоденална и стомашна язва, за лечение на вторични пептични езофарингити, дължащи се на гастро-езофагеален рефлукс (без стенозиращи езофагити), хронични гастрити с хиперацидитет, при синдром Zollinger-Ellison и при стресови язви.

Особености на приложение и дозировка: За лечение на активна дуоденална и стомашна язва се прилага най-често по 1 таблетка от 50 mg половин час преди ядене 3 пъти дневно в продължение на 4 - 6 седмици. Полезността на по-продължително лечение не е доказана. Лечението на пептичните езофагити се провежда в същата дозировка, но може да бъде по-продължително. За синдрома Zollinger - Ellison се прилага инжекционно по 2 ампули 2 - 3 пъти дневно (40 - 60 mg/24 h).

Особености на употреба: Таблетките се приемат с малко вода половин час преди нахранване. Ампулите се инжектират венозно или мускулно 3 пъти дневно по 1 - 2 ампули за лечение и профилактика нас тресови язви и на синдрома Zollinger - Ellison.

Странични ефекти: Най-често се наблюдава сухота в устата (до 25% от лекуваните), която изчезва спонтанно в хода на лечението или след прекратяването му. Нарушения в акомодацията - също транзиторни. По-рядко се развива диария, а понякога нарушения в микцията.

Противопоказания: През първите три месеца на бременността, по време на кърмене, напреднала ХБН, глаукома, аденом на простатата.

 

Реклама