Pirpofen (DCI)

Синоними: Rengasil (Novartis).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка:

Per os: 400 – 800 mg/24 h. Parenteralis: 2 пъти по 1 ампула i.m.
При средно тежки случаи лечението се провежда обикновено с дневна доза 800 mg, разредена в два приема перорално . След подобряване на състоянието се провежда поддържащо лечение с 600 mg/24 h в два приема. При тежки случаи в активна фаза на ревматоидния артрит и анкилозиращ спондилартрит дневната доза в началото може да се повиши до 1,2 g, разпределена в три приема, за една-две седмици, след което се намалява.
Язвена болест в активен стадий, бронхиална астма, алергични ринити, тежки чернодробни заболявания, през първите три месеца на бременността.
Не се препоръчва едновременното му приложение с орални антикоагуланти и лекарства, които се свързват здраво с плазмените протеини.
Диспептични прояви: гадене, повръщане, болки в корема. Улцерогенно действие, алергични прояви, хематологични усложнения.
Прилага се за лечение на ревматични ставни и извънставни заболявания: ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, бурсити, тендовагинити, лумбо-сакрален радикулит, спондилартрози с изразена възпалителна компонента.
Има противовъзпалително, антиревматично и аналгетично действие. Противовъзпалителното му действие се обуславя от потискане биосинтезата на простагландините и химиотаксиса на левкоцитните елементи. Антифлостичният и аналгетичният му ефект се изразява в намаляване на болките при покой и движение и на сутрешната скованост на ставите и повишаване на функционалния капацитет на ставите. Има много добра ентерална резорбция, достига максимална плазмена концентрация 1 -–2 h след приемането му и бързо дифундира в тъканите. Излъчва се с урината под формата на метаболити до 80 % от приетото количество за 24 h.
Caps. x 200 mg et x 400 mg; Amp. x 400 mg/4 ml pro inj. i.m.
 

Реклама