POLY F

Синоними:

Лекарствени форми:

Действие:

Флуорофосфатният йон реагира с хидроксилапатита на зъба и образува флуороапатит, който осигурява кариесорезистентност. Флуорният йон активира реминерализационните процеси и лекува повишената зъбна чувствителност, която е пръв признак за нарушения в структурата на емайла. Включените флуориди имат антиензимно и антибактериално действие в слюнката и зъбната плака.

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка

Може да се приложи по три начина:

  • чрез зъбна четка – при леко изразена свръхчувствителност на зъбите (най-често към студов дразнител), при оголени шийки и корени след пародонтална терапия. Курса на лечение е 30 дни при две приложения дневно.

  • чрез лъжица-държател, в която се поставя синтетична гъба с процеп, в който влизат зъбите и се обхващат от нанесения гел. Използва се при средно изразена свръхчувствителност и болка при прием на студени храни и напитки. Курса на лечение е 30 дни при две приложения дневно.

  • чрез електрофореза с прав и импулсен ток във стоматологичен или физиотерапевтичен кабинет. Използва се при тежко протичаща свръхчувствителност на зъбите, при бели кариозни петна и при риск от множествен кариес. Курса на лечение продължава 10 дни при едно приложение дневно.

: Флуорният гел се назначава от лекуващия стоматолог. Прилага се след измиване на зъбите със зъбна паста и четка. Оптималното време за една апликация е 5 минути. Средното количество, необходимо за една апликация е 2гр.
Не се използва при свърхчувствителност към някоя от съставките. По време на апликация гелът и отделената слюнка не бива да се поглъщат. Не се препоръчва при деца под 6 години поради съдържанието на ментово масло. Да не се използва след изтичане срока на годност. Да се пази от деца.
Реакции на свръхчувствителност, евентуално флуорно отравяне при поглъщане на големи количества от препарата.
Зъбна свръхчувствителност; Профилактика на кариес.
Препаратът съдържа следните активни съставки: Sodium monofluorophosphate 11,8%; Sodium fluorid 1%; Carboxymethyl cellulose sodium 1,800; Saccharine sodium 0,040; Methyl-p-hydroxybenzoate 0,040; Siliceadioxide colloidal 0,600; Peppermint oil 0,040; Destilled water 32,360.
гел.
Poly F (Troyapharm)
 

Реклама