Polyvinylpolyrrolidone (DCI)

Синоними: Bolinan (Syntex)

Лекарствени форми: Tabl. x 1,0 g.

Действие: Поливинилполипиролидонът представлява полимер с висока молекулна маса, който е неразтворим във вода и в биологичните течности. Той има висока покриваща способност и не преминава интестиналната бариера. Образува протективна превръзка върху мукозата на храносмилателния тракт. Освен това, Bolinan е мощен адсорбент на газове и вода и фиксира бактериалните токсини. Той е рентгенопроницаем и позволява осъществяването на рентгенови изследвания по време на лечението с него. Не оцветява изпражненията.

Показания: За симптоматичноо лечение на функционални колопатии, протичащи предимно с метеоризъм.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни лечението се провежда обикновено с 4 таблетки дневно, разпределени в два приема - сутрин и вечер. Препоръчва се таблетките да се размият с половин чаша негазирана вода, докато се получи млечна течност, която се изпива по време на хранене. Началното лечение, особено при по-тежки случаи, може да се започне с по-висока дозировка.

В детската възраст при кърмачета и деца до 2 години се прилага по половин таблетка 2 пъти дневно, при деца от 2 до 7 години - по 1 - 2 таблетки дневно и над 7 години се прилага дозировката за възрастни.

Взаимодействие с други лекарства: Предвид адсорбиращите свойства на активния принцип на препарата не се препоръчва едновременното му приложение с други медикаменти, макар че клинически не е наблюдавано никакво въздействие върху абсорбцията на други лекарства.

Странични ефекти: Понякога може да причини лек запек.

Противопоказания: Органични колопатии с обструктивни прояви

 

Реклама