Prednazoline (DCI)

Синоними:Deturgylone (Synthelabo).

Лекарствени форми: Aerosol nasal. Fl. x 10 ml.

Действие: Предназолинът представлява еквимолекулярно съединение на предназолин динатриев фосфат и феноксазолин хидрохлорид. Той упражнява противовъзпалително и антиалергично действие, свързано с преднизолона, и вазоконстриктивно действие върху съдовете на носната лигавица, дължащо се на алфа-адриномиметика феноксазолин. В резултат на това възпалителните изменения и конгестията на ринофарингеалната лигавица, а така също и назалната хиперсекреция намаляват, проходимостта на горните дихателни пътища се възстановява и дишането се облекчава.

Показания: За симптоматичното лечение на конгестивни и остри възпалителни състояния във връзка с бактериални или алергични заболявания – ринити, синуити, фарингити и техните туботимпанични отражения.

Особености на приложение и дозировка: Правят се по 3 пулверизации дневно, като флаконът се държи вертикално, а главата е леко наведена напред. Лечението не трябва да се продължава повече от 7 дни поради риск от rebound-феномен и ятрогенен ринит.

В случаите с наложена бактериална инфекция е необходимо да се включи допълнително лечение с антибактериални средства.

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти: Локални – усещане за сухота в носа. Системни ефекти се наблюдават при продължително приложение в големи дози, предимно при новородени, малки деца и стари хора – главоболие, безсъние, палпитации.

Противопоказания: Деца под 7 години, глаукома със затворен ъгъл, вирусни инфекции. При болни с артериална хипертензия, ИБС и хипертиреодизъм приложението му трябва да става предпазливо.

Не трябва да се прилага едновременно с МАО инхибитори.
 

Реклама