Priffinium (DCI)

Синоними: Riabal (Lab. J. Logeais), Riabal enfant (Lab. J. Logeais).

Лекарствени форми: Riabal - tabl. retard x 70 mg, amp. x 15 mg/2 ml pro inj. i.v. et i.m.; Riabal enfant - sol. fl. x 50 ml + градуирана пипета x 0, 4 mg (= 2 mg).

Действие: Прифиниум е спазмолитично средство с антропиноподобно антихолинергично действие, което се осъществява предимно на нивото на мускариновите рецептори на храносмилателния тракт. Намалява значително хипермотилитета на стомаха и червата. Внесен per os, щади изпразването на стомаха и способства алиментарната моторна активност на гладката мускулатура на храносмилателния тракт. Абсорбиран при перорално приложение, риабал се разпределя с предпочитание на нивото на стомаха и червата. Излъчва се главно с жлъчката и в стомашно-чревните секрети. Внасянето му в големи дози per os или парентерално може да доведе до въздействие на ниво на други органи и тъкани, такива като слюнчени жлези, сърце и очите.

Показания: За лечение на спастични и болкови феномени при синдрома на colon irritabile. За лечение на спазмите и болките при заболявания на стомаха, жлъчния мехур и жлъчните пътища. За купиране на жлъчни и бъбречни колики - парентерално. За подготовка на болните при ендоскопични и рентгенови изследвания.

Особености на приложение и дозировка: При много силни спастични болки се прилага инжекционно - мускулно или венозно, по една ампула два - три пъти дневно. Може да бъде внесен и във венозна перфузия, което подобрява поносимостта. Перорално се внася отначало по една ретардна таблетка три пъти дневно до затихване на болките, след което лечението продължава с поддържаща доза от 2 таблетки дневно. Таблетките се приемат по време на ядене. Дневна доза над 210 mg трябва да се избягва.

При деца се дозира по 2 mg/2 kg/24 h или по 1 пипета, напълнена до червената черта (0,4 ml = 2 mg), на 2 kg телесна маса дневно, разпределена на 3 приема с малко вода.

Взаимодействие с други лекарства: Трябва да се има предвид, че антихолинергичните ефекти се засилват при едновременно приложение с антипаркинсонови антихолинергични препарати, с имипраминови антидепресанти, с фенотиазинови невролептици, с Н1-антихистаминови препарати и дизопирамид. Да не се смесва в една спринцовка с валиум - получава се преципитация!

Странични ефекти: Сухота в устата, сгъстяване на бронхиалната секреция, смущения в акомодацията, намаляване на слъзната секреция, палпитации, тахикардия, констипация, ретенция на урината, повишена възбудимост, умствено объркване при стари хора. При адаптиране на дозировката тези прояви може да изчезнат.

Противопоказания: Глаукома, простатна хипертрофия, напреднала чернодробна и бъбречна недостатъчност, хипертиреоидизъм, ритъмни нарушения, паралитичен илеус, токсичен мегаколон, мукопурулентен бронхит.

 

Реклама