Proctocort (Boehringer Ingelheim)

Лекарствени форми: Флакон под налягане, снабден с приспособление (Clystax) за ректално приложение.

Действие: Всеки флакон съдържа 20 единични дози от 90 mg Hydrocortisone acetate под формата на ректална пяна. Под тази форма хидрокортизонът се задържа по-добре, отколкото течните форми и не налага болният да бъде в лежащо положение. Абсорбцията на хидрокортизоновия ацетат под формата на пяна от мукозата на дебелото черво е умерена. Нещо повече, забавената абсорбция осигурява добър покриващ ефект и серумна концентрация на хидрокортизона, винаги близка до физиологичната. Препаратът има добър противовъзпалителен ефект върху ректалната мукоза.

Показания: Прилага се за лечение на хроничен хеморагичен колит, проктит и колитната локализация на болестта на Крон.

Особености на приложение и дозировка: Болният трябва да легне на едната си страна и след като е поставил приспособлението за ректално приложение, въвежда внимателно канюлата му в ануса и натиска еднократно пистона. Прилага се по 1 доза дневно в продължение на 2 седмици, след което се продължава с по 1 доза на 2 или 3 дни в продължение на още 4 седмици. Приложението на препарата при тежки улцерозни ректоколити трябва да става много предпазливо поради опасността от перфорации на чревната стена.

Странични ефекти: Препаратът се понася обикновено много добре. При продължително лечение с големи дози може да се наблюдават прояви на хиперкотицизъм, което свидетелства за повишена абсорбция от улцерираната лигавица.

Противопоказания: Противопоказанията на кортикотерапията въобще.

 

Реклама