Procyclidine (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Показания

  • За профилактика и корекция на екстрапирамидните смущения, възникващи при лечение с невролептици. В тези случаи има благоприятно действие и върху астенията у психично болните, лекувани с невролептици.

  • Paralysis agitans.

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Лечението се започва с ½ таблетка 3 пъти дневно и прогресивно се увеличава с по ½ таблетка всеки ден до достигане на оптималната ефективна доза, която се движи между 2 и 6 таблетки дневно. Проциклидинът може да се комбинира с препарати на леводопа, но комбинацията с други антихолинергични средства не е рационална и трябва да се избягва. Лечението не трябва да се прекъсва внезапно, защото може да доведе до декомпенсация на заболяването. Парентерално се прилага при остро възникнали състояния по 1 ампула венозно
: Абсолютна контраиндикация са паралитичният илеус и тахикардията. Относителни противопоказания са глаукомата и простатния аденом. Не се препоръчва приложението му по време на бременност и кърмене.
: Сухота в устата, смущения в акомодацията, повишение на очното налягане, микционни смущения, халюцинации и психическа обърканост. Тези прояви може да се развият даже и при терапевтични дози, ако лечението не се започне отначало с ниски дози и прогресивно увеличаване на дозировката, като се взема под внимание индивидуалната поносимост. Те се срещат по-рядко, ако таблетките се приемат по време на хранене или след нахранване.
: - Паркинсонов синдром – сенилен, постенцефалитен.
: Проциклидинът е антипаркинсоново средство с централна и периферна антихолинергична активност. Има и леко седативно действие. Внесен перорално се абсорбира бързо в храносмилателния тракт.
: Tabl. x 5 mg; Amp. x 10 mg/2 ml.
: Kemadrine (Wellcome).
 

Реклама