Progynon Depot (Sopharma), Progynon-Depot (Schering)

Лекарствени форми: Amp. x 1 ml 1 % = 10 mg Estradiolum valerianicum; Amp. x 1 ml 10 % = 100 mg Estradiolum undecylenicum.

Действие: Progynon Depot е нативен естрадиол, естерифициран с валерианова киселина при ампулите от 10 mg и с ундециленова киселина при ампулите от 100 mg. Има депо ефект с продължителност 2 – 3 седмици. Като естествен хормон се понася добре,прилагането му е опростено поради пролонгираното му действие. Дава възможност за нагаждане на лечението съответно на физиологичното излъчване на хормоните от менструалния цикъл.

Показания: Прилага се при заболявания, дължащи се на недостатъчна продукция на естрогени, хипоплазия на матката със склонност към аборти, дълготрайна първична ш вторична аменорея, отпадане на половите функции след хистеректомия и след кастрация, при аденом и рак на простата.

Особености на приложение и дозировка: Обикновено се прилага през 2 – 3 седмици мускулно в дозировка, съобразена с вида на заболяването. При аменорея се прилага в продължение на 3 – 6 месеца, в началото по 20 mg, след 14 дни по 10 mg заедно с прогестерон 250 mg. При заплашващ аборт при жени с хипопластична матка се прилага по 20 mg заедно с прогестерон депо по 500 mg, докато има кръвотечение, след това същата дозировка на всеки трети ден. При климактерични смущения по 10 mg на всеки 3 – 6 седмици. При хипертрофия и рак на простата, по 10 mg през ден или по 100 mg на 2 – 3 седмици.

Странични ефекти: Метрорагии вследствие на жлезистокистозна хиперплазия, хипертрофия на млечните жлези, потискане функцията на предния дял на хипофизата, смущения в обмяната на веществата и кръвообращението.

Противопоказания: Карцином на гръдната жлеза, карцином на матката, бременност, ендометриози, тежки чернодробни и бъбречни заболявания.

 

Реклама