Propanthelinum bromide (DCI)

Синоними: Probanthine (Searle), Propantheline bromide (Par), Propantheline bromide (Roxane), Neopepulsan Duplex (Chinoin).

Лекарствени форми: Tabl. x 15 mg; Neopepulsan Duplex - drag.-duplex x 40 mg.

Действие: Пропантелин бромидът е антихолинергично средство със спазмолитично действие, което е по-избирателно спрямо гладката мускулатура на вътрешните органи - стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища и отделителната система (периферната М-холинолитична активност). Той е по-слабо токсичен от атропина. Под въздействието му намалява обемът на стомашната секреция и се потиска мотилитетът на стомаха и червата. Пропантелинът не се абсорбира напълно в стомашно-чревния тракт. Неговият полуживот в серума е от 9 до 14 h. Около 70 % от внесената доза се излъчва под формата на метаболити с урината.

Показания: Прилага се за лечение на болезнените спазми на жлъчните и пикочните пътища от функционален характер, при жлъчни и бъбречни колики, при холецистити, спастични колити, дивертикулити и други. За спомагателно лечение на дуоденална и стомашна язва. При остър и хроничен панкреатит. При хиперхидрозис.

Особеност на приложение и дозировка: Прилага се по една таблетка от 15 mg 30 min преди всяко от трите главни нахранвания и една таблетка вечер преди лягане за сън. Neopepulsan е под формата на дражета дуплекс, които претърпяват двуфазно разпадане и осигуряват бърз начален ефект и продължително 6 до 8 h действие. Дава се по едно драже 2 - 3 пъти дневно. Курсът на лечение при язвена болест е 3 - 4 седмици.

Взаимодействие с други лекарства: При едновременно приложение с имипраминови антидепресанти, фенотиазинови невролептици, Н1-антихистаминови препарати, антипаркинсонови антихолинергици и дизопирамид, антихолинергичните ефекти се засилват!!!

Странични ефекти: Сухота в устата, сгъстяване на бронхиалната секреция, намаляване на слъзната секреция, смущения в акомодацията, фотофобия, понякога обстипация, микционни смущения, тахикардия.

Противопоказания: Глаукома, простатна хипертрофия, органична пилорна стеноза, постоперативна пареза на червата и пикочния мехур, хематемеза.

 

Реклама