Propipocaine (DCI)

Синоними: Anaesthesie spray (Ankerpharm), Urocomb (Jenapharm).

Лекарствени форми: Anaesthesie spray – aerosol fl. x 2,0 g; Urocomb – gel fl. x 100,0 g.

Действие: Пропипокаинът е местен анестетик. В съприкосновение с лигавиците и кожата предизвиква обезчуствяване след 1 min и чувство за набъбване на мястото след 3 – 5 minь което е признак за настъпила по-дълбока анестезия. При напръскване на fossa canina с аерозола обезчуствяване настъпва след 1 min и непосредствено след това дълбока анестезия. Анестетичния ефект продължава около 15 min.

Показания: - Аерозолната форма се прилага в стоматологичната практика за обезболяване преди прилагане на инфилтративна анестезия, при екстракция на млечни зъби, за болезнено отстраняване на зъбен камък, при лечение на пародонтоза, при каутеризация на гранулационна тъкан при малки инцизии и други.

  • В ото-рино-ларингологията се прилага за анестезия на носната лигавица при различни манипулации и интервенции.

  • В урологичната и гинекологичната практика се прилага при различни диагностични и терапевтични манипулации и малки оперативни интервенции.

Особености на приложение и дозировка

Противопоказания

: Наранявания и некротични процеси в уретрата. 
: В повечето случаи са достатъчни 2 – 3, максимално 5 напръсквания с аерозолния препарат от разстояние 1 – 2 cm. При всяко натискане на вентила се освобождава 800 μg пропипокаин. При пръскане флаконът трябва да е в отвесно положение. При използване на гела съответната повърхност се намазва докато се получи тънък филм върху нея.
 

Реклама