Propiverine (DCI)

Синоними: Moctonetten (Apogepha/Medac), Mictonorm (Apogepha).

Лекарствени форми: Mictonetten – drag.x 5mg ; Mitonorm – drag.15 mg.

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Хипотония и атония на пикочния мехур, полакиурия от бъбречен или сърдечен произход, стомашна атония, мегаколон, глаукома, тахиаритмия, остър белодробен оток, през първите 3 месеца и в края на бременността, по време на кърмене.
Сухота в устата, нарушения в акомодацията, намаление на потната секреция и зачервяване на кожата, тахикардия, безпокойство, халюцинации.
При едновременно приложение с амантадин, хинидин, трициклични и тетрациклични антидепресанти и инвролептици се засилва антихолинергичното действие.
Денонощната доза е 0,4 – 1 mg/kg телесна маса, разделена на два приема – сутрин и вечер. Курсът н а лечение продължава най-малко 3 месеца. При никтурия се дава по 15 – 30 mg само вечер преди лягане за сън.
Enuresis nocturna, enuresis diurnal с намален капацитет на пикочния мехур, полакиурия при цистити, хиперреактивност на детрузора, императивни позиви за уриниране, хиперрефлексия на пикочния мехур.
Пропиверинът представлява относително селективен антагонист на М-холинорецепторите на пикочния мехур. Той отслабва контракцията на m.detrusor, предизвикана от парасимпатикусовите нерви и води до косвено повишаване на тонуса на сфинктера на пикочния мехур. Потиска неволевото изпразване на пикочния мехур. По време на микцията намалява максималното интравезикално налягане.
 

Реклама