Propylthiouracil (DCI)

Синоними: Propyl-thioracil (Lederle), Propycil (Kali-Chemie).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Началната дозировка е 150 mg, разделена в 3 приема. След подобряване на състоянието дневната доза се редуцира на 75 mg – 3 пъти дневно по половин таблетка. Лечението продължава 18 месеца. 
Предхождащи тежки хематологични заболявания, през втората половина на бременността, по време на кърменето, възлести форми на тиреотоксична гуша.
Да не се прилага едновременно с медикаменти, които потискат левкопоезата – фенилбутазонови препарати, пиразолонови препарати, сулфонамиди, цитостатици и други.
Левкоцитопения, неутропения, агранулоцитоза, кожни алергични реакции, артралгии, миалгии, треска, обща отпадналост.
Прилага се за лечение на леки и средни тежки форми на тиреотоксикоза, за подготовка на болните с тежки форми на тиреотоксикоза с голяма гуша за оперативно лечение, при рецидиви на тиреотоксикозата след субтотална тиреоидектомия, за евентуално предоперативно лечение при токсичен аденом, преди и след приемане на лечебна доза радиоактивен йод.
Пропилтиоурацилът е синтетично антитиреоидно средство. Антитиреоидната му активност е около 3 пъти по-ниска от тази на метилтиоурацила. Разграждането му се осъществява в по-продължителен срок поради което действието му е удължено. Характеризира се с по-ниска токсичност от метилтиоурацила.
Tabl. x 50 mg.
 

Реклама