Protaphane HM NPH ( Novo Nordisk )

Лекарствени форми: Fl. x 400 UI/ 10 ml ( 40 UI/ ml ).

Действие: Неутрална суспензия от човешки монокомпонентен изофан-инсулин, характерен с идентичността си с естествения човешки инсулин и монокомпонентна чистота. Ефектът му започва около 1,5 h след инжектирането, максимално изразен е между 4 – 12-ия час и се изчерпва приблизително след 24 h.

Показания: Инсулинозависим тип захарен диабет, като е предназначен специално за предотвратяване на алергични реакции, липоатрофия и инсулиново резистентност. Показан е при диабетно болни, показващи такива реакции с конвенционалните инсулинови препарати.

Особености на приложение и дозировка: Инжектира се подкожно 1 – 2 пъти дневно. Дозата се определя в съответствие с инсулиновите нужди. Преди изтеглянето на инсулина флаконът трябва добре да се разклати, А поетият разтвор се инжектира веднага. Може да се смесва в една спринцовка с Actrapid HM с целусилване на началния ефект. Първо в спринцовката се изтегля Actrapid HM, а сместа се прилага веднага. Да не се смесва с инсулинови препарати с ниска разтворимост ( обикновен или алт-инсулин ). Пациенти, получаващи над 100 UI инсулин дневно, трябва да се хоспитализират, ако трябва да преминат на НМ инсулин.

Взаимодействие с други лекарства: МАО инхибитори, тетрациклин, анаболни препарати и алкохолът намаляват инсулиновите нужди. Бета-блокерите може да маскират симптомите на хипогликемия. Кортикостероидите, диуретиците, тиреоидните хормони, трицикличните антидепресанти и оралните противозачатъчни средства увеличават инсулиновите нужди.

Странични ефекти: При предозиране – хипогликемия. Дава се веднага захар или храна, богата на въглехидрати. Ако болният е в безсъзнание, се инжектира глюкоза венозно или глюкагон мускулно или подкожно.

Противопоказания: Хипогликемия.

 

Реклама