Protireline (DCI)

Синоними: Protirelin (Orphan PF Drianovo), Protireline Roche (Roche), Stimu-TSH (Lab. Roussel), Relfact TRH injektionslö sung (Aventis), Thyroliberin TRH (Merck), Antepan (Henning), TRH Berlin-Chemie (Berlin-Chemie).

Лекарствени форми: Protirelin - amp. x 200 m g /1ml; Protireline Roche - amp. x 200 m g/2 ml; Stimu-TSH - amp. x 250 m g/2 ml; Relfact TRH - amp. x 200 m g/1 ml; Thyroliberin TRH - amp. x 200 m g/2 ml et x 400 m g/2 ml, tabl. x 40 mg; Antepan - amp. x 200 m g et x 400 m g, tabl. oral x 40 mg; TRH Berlin-Chemie - fl. x 200 m g/5 ml.

Действие:

Показания:

  1. Изследване на системата хипоталамус - хипофиза - щитовидна жлеза при деца и възрастни за диагностика и за контрол на лечението при следните заболявания:

   - хипотиреоидизъм вследствие първично увреждане на жлезата (получава се ексцесивно и удължено покачване на TSH след инжекцията);

   - тиреоидна недостатъчност от хипоталамо-хиповизарен произход (получава се променлив отговор);

   - хипертиреоидизъм (базедова болест, топъл възел на щитовидната жлеза - липсва отговор на TSH след инжектирането на протирелин).

  2. Изследване на пролактиновата секреция при:

- синдром на аменорея - галакторея, пролактин-секретиращи аденоми;

- комплексни синдроми на хипофизарна инсуфициенция.

Особености на приложение и дозировка:

Серумът се пази в хладилник при 4 градуса.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност.
В края на инжекцията с протирелин е възможно да се появят главоболие, гадене, вертигинозни прояви, императивни позиви за оригване.
Пробата за натоварване с протирелин се прави нагладно и пациентът не трябва да е приемал нито кафе, нито чай в продължение на 12h. Взема се кръв за определяне плазменото ниво на TSH. Инжектира се бавно венозно – за 1 – 2 min, една ампула от 200мg Protireline Roche. Когато се подозира хипертиреоидизъм проба за дозиране на TSH се взема на 30-ата минута от инжектирането на протирелина. За доказване на хипотиреоидизъм проба се взема на 30-ата и 120-ата минута от инжектирането. За изследване на хипофизата проби за дозиране на TSH се вземат на 30-ата, 60-ата, 90-ата и 120-ата минута.
Протилеринът се прилага в клиничната практика за:
Протирелинът е трипептид (L-pyro-glutamil-histidyl-proline), получен синтетично, и е аналог на естествения хипоталамичен хормон TRH, който провокира освобождаването на тиреотропен хормон от тиреотропните клетки на аденохипофизата (TSH), отговорен за секреторната активност на щитовидната жлеза. Венозното инжектиране на протирелин позволява да се уточни реактимността на тиреотропната функция на хипофизата по покачването на плазменото ниво на TSH след инжекцията. Освен това, той провокира освобождаването и на пролактин. Протирелинът се фиксира главно в хипофизата и претърпява бърза инактивация от плазмените протеолитични ензими. Плазменият му полуживот е много кратък - от порядъка на 2 - 3 min. Елиминира се чрез бъбреците. Преминава плацентарната бариера.
 

Реклама