Pseudoephedrine (DCI)

Синоними: Rhinalair L.P. 120 mg (Inava), Otrinol (Novartis).

Лекарствени форми: Rhinalair L.P. – caps. x 120 mg; Otrinol – caps. retard x 120 mg.

Действие: Псевдоефедринът е алфа-симпакотимиметик, който притежава и бета-адренергични свойства и води до вазоконстрикция на нивото на носната лигавица и на кожата от една страна, а от друга – до бронходилатация. В резултат на това той намалява назалната конгестия и възстановява проходимостта на горните дихателни пътища.

След орално приемане на 120 mg максималната плазмена концентрация от 500 ng/ml се достига след 6 h. Елиминира се главно през бъбреците с урината, основно в непроменен вид.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на назалната конгестия при вазомоторни, алергични и остри инфекциозни ринити, с вазомоторна компонента.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни и деца над 12 години се прилага по една капсула сутрин и вечер в продължение на 5 дни. Дозировката не бива да надминава 3 капсули дневно (360 mg). При поява на тахикардия, палпитации и гадене лечението трябва да се прекъсне.

При бактериална инфекция се налага включването на антибактериална терапия.

Взаимодействие с други лекарства: Комбинацията с неселективни МАО инхибитори може да доведе до хипертензивни кризи и до хипертермия, която може да бъде фатална. Това налага след лечение с МАО инхибитори най-малко 15-дневен свободен интервал, за да може да се включи лечение с псевдоефедрин. Комбинация с гванетедин и сродни препарати не се препоръчва, защото премахва антихипертензивния ефект на гванетедина. При едновременно приложение с летливи халогенни анестетици има риск от постоперативни хипертензивни кризи.

Странични ефекти: Наблюдавани са странични реакции, като сухота в устата, безсъние, мигренозни пристъпи, безпокойство.

Противопоказания: Деца под 15 години, бременност, лактация, свръхчувствителност към препарата. Внимателно трябва да се прилага при ИБС, артериална хипертензия, хипертиреоидизъм, захарен диабет и психози. При спортисти може да позитивира пробите за антидопингов контрол!

 

Реклама