Pursennide (Novartis)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Таблетките се приемат с малко вода след нахранване.

Оптималната дозировка се движи между 1 и 3 таблетки дневно. Лечението се започва винаги от 1 таблетка и ако липсва ефект, дозата постепенно се увеличава. Максималната дневна доза е 6 таблетки. При деца над 1 година по 1 - 2 таблетки дневно, в зависимост от възрастта.
Възпалителни заболявания на дебелите черва, болков абдоминален синдром с неизяснен характер, по време на кърмене.
Гастралгии, диария, раздразване на чревната лигавица с електролитни нарушения, най-често хипокалиемия. Тези прояви се наблюдават най-често при свръхдозиране или при пациенти с органични колопатии. Понякога се наблюдава леко червеникаво оцветяване на урината от антрахиноновите гликозиди, което не е свързано с бъбречно дразнене.
За симптоматично лечение на атонична констипация - хабитуална, постоперативна, в пуерпериума, дължаща се на неврологични нарушения.
Пурсенидът е меко лаксативно средство, което в една таблетка съдържа 12 mg калциеви соли на кристалните гликозиди на Cassia Angustifolia - сенозид А и сенозид В. Сенозидите действат върху тънките черва и колона, вероятно след бактериална хидролиза в дебелото черво. Те имат стимулиращо действие върху механорецепторите на червата и усилват перисталтиката и чревната секреция на вода, електролити и протиени. Лаксативното им действие настъпва след около 8 h. Пурсенидът представлява ефективно средство за лечение на атоничната констипация и може да се прилага във всички възрастови групи. Приложен в терапевтични дози не причинява абоминални крампи.
Tabl. x 12 mg.
 

Реклама