Pyorex ( Lab. Bailly- Speab – France )

Лекарствени форми: Pasta ( зъбна ) fl. x 90,0 g = Ethacridine lactate 6, 03 mg + Acetarsol lithium 603 mg + Ricinoleate natrium 684 mg + exscipiens.

Действие: Пиорекс представлява комбинирана зъбна паста с изразено антисептично действие, дължащо се на трите съставки на препарата. Етакридинът действа бактерицидно върху стрептококите и стафилококи. Ацетарсолът, който е петвалентен арсенов дериват, има изразено антисептично действие спрямо спирилите, фузоспирилите и подчертан трихомонациден ефект. Натриевият рицинолеат е специфично антисептично средство спрямо обитателите на ринофаринкса и благодарение на сапунифициращия му ефект неутрализира киселинноста на устната кухина и осигурява пенетрацията на другите два антисептика. Пиорексът разрушава муцина и противодействува на образуването на зъбен камък.

Показания: Прилага се профилактично за ежедневна хигиена на устната кухина и на зъбите и по време на носене на зъбни протези, за премахване на оцветяването на зъбите дължащо се на тютюнопушене, системна употреба на чай и при приложение на препарати съдържащи хлорхексидин, за допълващо лечение на заболяванията на венците.

Особености на приложение и дозировка: Пастата се прилага за ежедневно измиване на зъбите с четка след всяко нахранване. Ако венците са болезнени или кървят се прави масаж с показалеца, върху който е разстлан тънък слой от пастата.

 

Реклама