Pyridostigmine bromide (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

След орално приемане абсорбцията му е частична и бионаличността му е 3 -8 %. Пикова плазмена концентрация се получава след 90 - 120 min. С плазмените протеини се свързва незначително. Не преминава през хемато-енцефалната бариера. Плазменият му полуживот е около 2 h. По–голямата част от пиридостигмина - 75 до 81 % се излъчва в непроменен вид с урината и само малка част – 18 - 21 %, под формата на метаболити.

Показания

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: В хирургичната практика и вътрешната медицина се прилага по 1 - 2 ампули от 1 mg дневно мускулно или по 1 драже дневно от 60 mg от 2-ия до 4- ия ден след операцията. Това улеснява отделянето на газове и дефекацията. От-4 ия ден до пълното регулиране на дефекацията се прилага по 1 драже от 60 mg сутрин и вечер. При смущения в уринирането след гинекологични операции и след изваждане на постоянен катетър се инжектира мускулно по 1 mg, като при необходимост тази доза може да се повтори след 6 h. При миастения се прилага по 4 - 8 дражета от 60 mg, разпределени в 3 или 4 приема, като времето на приемането на препарата се подбира така, че максималният му ефект да съвпада с периода на най-голяма физическа активност. За да се постигне оптимален терапевтичен ефект при myasthenia gravis е необходимо да се поддържа плазмена концентрация на пиридостигмина между 20 и 60 ng/ ml. При мигрена се прилага по 1 mg дневно мускулно или по 1 драже от 10 mg 3 пъти дневно.
: Алергия към пиридостигмин, бронхиална астма, болест на Паркинсон, механична обструкция на стомашно-чревния тракт и пикочните пътища. Внимателно трябва да се прилага при брадикардия и захарен диабет.
: Пиридостигминът е антагонист на недеполяризиращите курареподобни миорелаксанти. Атропинът неутрализира холинергичните ефекти на пиридостигмина, особено брадикардията и хиперсекрецията. Комбинирането на пиридостигмин с други антихолинестеразни средства трябва да се избяга без изключение!
: Може да се наблюдават странични прояви от мускаринов тип: абдоминални крампи, гадене, повръщане, диарии, хиперсаливация, повишена бронхиална и слъзна секреция, брадикардия и миоза, а така също и от никотинов тип: мускулни потрепвания и спазми, мускулна слабост. Тези прояви обикновено изчезват след намаляване на дозировката.
: Миастения, атония на червата, хипокинетичен запек, постоперативна ретенция на урината, посттравматични и постполиомиелитни парези, мигрена.
: Пиридостигминът блокира обратимо ацетилхолиноестеразата и предизвиква натрупване на ацетилхолин в холинергичните синапси, във връзка с което той удължава и засилва мускариновите и никотиновите ефекти на ацетилхолина. Той увеличава интензитета и ритъма на контракциите на гладкомускулните влакна – перисталтогенно действие. При миастения подобрява силата на контракциите на напречно-набраздените мускулни влакна, като благоприятства предаването на нервните импулси от двигателните нерви върху напречно-набраздената мускулатура- антимиастенно действие. Освен това улеснява изпразването на пикочния мехур при постоперативни нарушения в микцията, като релаксира сфинктера и контрхира детрузора му. В сравнение с неостигмина, на когото е близък по химическа структура, неговите ефекти са по-слабо изразени но са по-продължителни.
: Mestinon – drag. x 60 mg; Kalymin – drag. x 10 mg et x 60 mg, amp x 1 mg/1 ml et x 5 mg/1 ml.
: Mestinon (Roche), Kalymin (Europharm).
 

Реклама