Pyrimetin amp. (Sopharma), Pyrimetin tabl. (Balkanpharma)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Заболявания с механична обструкция на храносмилателния тракт, при съмнения за перфорация на стомаха или червата, при хеморагии от стомашно-чревния тракт, паркинсонова болест, при епилептици, феохромоцитом. С особено внимание трябва да се прилага при малки деца и бременни. Противопоказно е приемането на алкохол по време на лечението с пириметин.
Сомнолентност, отпуснатост, вертиго и изключително рядко главоболие, безсъние, диария, екстрапирамидни смущения, особено у деца: хиперкинетично-дистонични прояви в областта на рамената, шията и главата. Ендокринни прояви - аменорея, галакторея, гинекомастия, хиперпролактинемия.
Да не се приема едновременно с фенотиазинови и седативни средства. Антихолинергичните средства могат да неутрализират неговото действие на нивото на храносмилателния тракт. Да не се комбинира и с антипаркинсонови средства поради риск от потискане на дейстивето му.
Дозировката е индивидуална в зависимост от състоянието на болния. Обикновено се прилага по 1 таблетка 3 пъти дневно преди ядене. При тежки случаи се прилага парентерално - подкожно, мускулно или венозно по 1 ампула 1 - 3 пъти дневно. Продължителността на лечебния курс е 10 - 14 дни.
Повдигане и повръщане от различен производ, адинамия и хипотония при лъчева терапия, за профилактика и лечение на кинетозите, за подготовка при рентгеново изследване на стомашно-чревния тракт.
Пириметинът е комбиниран препарат с централно и периферно антиеметично действие, което се дължи на метоклопрамида. Има и спазмолитично действие. Метилфенидатът стимулира ЦНС, а Vit. B6 усилва и удължава антиеметичното действие на метоклопрамида и повлиява положително мускулните съкращения. Ефедринът възбужда ЦНС и дишането, стимулира сърдечната дейност и тонизира съдовете.
Tabl. et amp. x 2 ml = Metclopramide 11 mg + Methylphenidati hydrochloridum 10 mg + Vit. B6 50 mg + Ephedrine 5 mg.
 

Реклама