Pyritinol (DCI)

Синоними: Encephabol (Merck), Encephabol (Merck-Clevenot), Enerbol (Ciech Polfa).

Лекарствени форми: Encephabol – tabl. et drag. x 100 mg, tabl. forte x 200 mg, amp. Lyophilisat x 200 mg + amp. x 2 ml разтворител; Enerbol – drag. x 100 mg.

Действие: Притинолът е производно на пиридоксина, но без активност на Vit. B6. Поради структурната му аналогия с Д-пенициламина от много години той се прилага за базисна терапия на ревматоидния артрит и бе установено, че има антиревматична активност с бавно действие. Има и нервнотонизиращо и психостимулиращо действие. Усилва въглехидратната и катехоламиновата обмяна, което се свързва с повишаване на декарбоксилазната, трансаминазната и фосфорилазната активност. Повишава концентрацията на серотонин в организма. Има бърза и добра, до 85 % от приетата доза, абсорбция, която се осъществява и в условията на кисела среда на стомашната мукоза. Максимални концентрации в кръвта се получават 30 до 60 min. след орално приемане. Метаболизира се и се излъчва главно с урината – до 74 % от внесената доза за 48 h.

Показания: За базисна терапия на ревматоиден артрит с умерена активност. За продължително лечение на идиопатичната форма на невралгия на n.trigeminus. За лечение на мигрената в междупристъпния период. При органични заболявания и функционални разстройства на ЦНС.

Особености на приложение и дозировка: За продължителна базисна терапия на ревматоидния артрит пиритинолът се прилага в дневна доза 600 mg, разпределена в 3 приема, по време на хранене с малко вода. В някои случаи при висока активност на заболяването лечението може да се започне в началото с дневна доза 900 mg, която се намалява след получаване на ефект. В началото лечението може да се започне с венозна инфузия на 400 mg пиритинол, разреден в 250 – 500 ml 5 % разтвор на глюкоза, един или два пъти дневно в продължение на няколко дни, след което се преминава на перорално лечение. По време на лечението е необходим редовен клиничен и биологичен контрол, като през първите 3 месеца на всеки 15 дни се изследват хемограмата, тромбоцитите, урината за хематурия и протеинурия, дозаж на уреята и креатинина и анти-ДНК антитела!! При останалите индикации се прилага в дневна доза 300 – 400 mg в продължение на няколко седмици.

Странични ефекти: Те се наблюдават по-често при приложение на високи дози. Кожни реакции: кожни ерупции, пруритус, стоматити, афти – изчезват след спиране на лечението. Диспептични прояви: гадене, повръщане, диарии. Хематологични прояви: тромбоцитопения, левкоцитопения, агранулоцитоза. Бъбречни прояви: протеинурия, която налага спиране на лечението, когато е над 1,0 g/24 h. Имунни прояви: полимиозит, миастения – налагат спиране на лечението!

Противопоказания: Бъбречна недостатъчност, нефропатия с хематурия и протеинурия, чернодробна недостатъчност, костномозъчна хипоплазия, LES, миастения, тежки дерматози. 

 

Реклама