Rectovalone (Jouveinal – France)

Лекарствени форми: Флакони – полиетиленови x 100 ml ректална суспенсия.

Действие: В един флакон се съдържат 250 mg Tixocortol pivalate, който представлява кортикостероид, лишен от системно действие, но притежава локалното действие на останалите гликокортикостероди. Липсата на системен ефект се обяснява с извънредно бързото метаболизиране на тиксокортоловия пивалат, който се абсорбира добре в храносмилателния тракт, но непосредствено лед внасянето на една значителна доза от 2,0 g, в общата циркулация се установяват само неактивни метаболити. Метаболизирането му става главно в черния дроб. Препаратът има добър терапевтичен ефект и се понася добре от болните.

Показания: Прилага се за лечение на хроничен улцеро-хеморагичен колит и за лечение на колитната локализация на болестта на Клон.

Особености на приложение и дозировка: Преди употребата се препоръчва флаконът да се затопли на стайна температура. Преди употреба се разклаща. Суспенсията е готова за ректално приложение. Канюлата се поставя на флакона и се намазва с вазелин. Болният ляга на едната си страна и леко въвежда канюлата в ануса. Притиска флакона бавно, докато се изпразни суспенсията в продължение на 1 – 2 min. Изтегля се канюлата и болния ляга по корем за 3 – 5 min, след което заема положение, удобно за сън. Желателно е суспенсията да се задържи колкото е възможно по-дълго време. Прави се по 1 клизма дневно в продължение на около 20 дни.

Странични ефекти: Съществува известна вероятност за алергични реакции.

Противопоказания: Предшестващи алергични реакции към тиксокортол. Налага се известна предпазливост при приложението му на болни с изразени улцерации – опасност от перфорация на чревната стена.

 

Реклама