Resoferon (Novartis)

Лекарствени форми: Drag. = 125 mg Ferrum sulfuricum (37 mg Fe++) + 185 mg Acidum succinicum.

Действие: Препаратът има две разделени съставки: в центъра на дражетата се съдържа желязо под формата на лесно усвоим железен сулфат – 125 mg, от които се отделят 37 mg активно йонизирано желязо, и обвивка от янтърна киселина – 185 mg. В храносмилателния тракт янтърната киселина се отделя най-напред и увеличава резорбцията на отделеното желязо от мукозата до 30 %. Препаратът е много добре поносим и високо усвоим.

Показания: Прилага се за лечение и профилактика на желязодефицитни анемии и на латентен железен дефицит по време на бременност, постпартум и по време на лактация, при менорагии и метрорагии, през периодите на израстване и пубертета при млади момичета и девойки, при стомашно-чревни заболявания, съпроводени с кръвозагуба или недостатъчна резорбция на желязо, при стомашно-чревни операции, при хелминтиази и други.

Обичайна дозировка: 3 х 1 – 2 дражета дневно.

Особености на приложение и дозировка: За профилактика и лечение на латентен железен дефицит и на леки ЖДА се прилага по едно драже три пъти дневно в продължение на един-два месеца. При тежки ЖДА в началото се дават по две дражета три пъти дневно до изчезване на анемията, след което се продължава още един до три месеца по едно драже три пъти дневно, докато се възстанови железният резерв.

Особености на употреба: Дражетата се поглъщат, без да се сдъвкват, преди или по време на ядене.

Взаимодействие с други лекарства: Не се дава комбинирано с антиацидни средства, съдържащи карбонати: Antiacid, Alumoxid и други, Caved S, Alcid V, Vicalin и съдържащи магнезий препарати: Almagel, Flatugel и други, защото потискат резорбцията на желязото. Да не се комбинира с тетрациклини! Да се избягват съдържащи фитин храни: овесени ядки, орехи, жито и мляко.

Странични ефекти: Понякога дава черно оцветяване на изпражненията, което е без практическо значение.

Противопоказания: Хемохроматоза, хронична хемолиза, сидероахрестична анемия, тежка кахексия, остри и хронични катарални заболявания на стомаха и червата.

 

Реклама