Riboflavine (DCI) = Lactoflavine

Синоними: Vitamin B2 (Sopharma), Beflavine (Roche), Vitamin B2 Jenapharm 10 mg (Jenapharm), Werdo (Worwag).

Лекарствени форми: Vitamin B2 – film-tabl. x 1 mg, drag. x 10 mg, amp. x 10 mg/2 ml; Beflavine – tabl. x 10 mg, amp. x 10 mg/2 ml; Vitamin B2 Jenapharm 10 mg – drag. x 10 mg, amp. x 10 mg/2 ml; Werdo tabl. x 10 mg, amp. x 14,3 mg/1 ml.

Действие: Рибофлавинът се фосфорилира в организма и в качеството си на коензим участва в много ензимни реакции, в частност в тези на въглехидратната, белтъчната и мастната обмяна. Играе роля в метаболизма на желязото и порфирините. Стимулира хемопоетичната функция на костния мозък и подобрява синтезата на хемоглобина. Усилва растежа на плода и детския организъм. Подобрява ресинтезата на зрителния пурпур и има значение за нормалната функция на очите, кожата и лигавиците. Подобрява жлъчетворната функция на хепатоцитите и повишава съдържанието на свободна солна киселина в стомашния сок при хипоацилитет.

Показания: - За лечение и профилактика на хипо- и арибофлавиноза.

  • Хронични ентерити: стеаторея, спру, цьолиакия.

  • В комбинация с железни препарати се прилага за лечение на желязодефицитни анемии, особено при наличие на синдрома Plumen-Winson.

  • Порфиринурии.

  • Диабет.

  • Стоматити, хейлозис, Angulus infectiosus и други.

  • Нарушения в акомодацията.

  • Дерматози у малки деца вследствие едностранчиво хранене.

  • Смущения в растежа при кърмачета.

Особености на приложение и дозировка

На деца се прилага по 2 – 5 mg дневно.

Странични

ефекти: Оцветява урината светложълто.
: Прилага се отначало по 20 – 30 mg дневно per os, а след това по 10 mg продължително време. Таблетките и дражетата се приемат с малко вода, без да се сдъвкват. Парентерално се прилага по 1 – 2 ампули дълбоко мускулно в продължение на 10 – 15 дни. За да се избегне болезнеността при инжектирането, трябва да се използва друга игла, а не тази, с която е изтеглено съдържимото на ампулата. Венозно се вкарва бавно.
 

Реклама