Rilmenidine (DCI)

Синоними: Hyperium (Server), Tenaxum (Servier).

Лекарствени форми: Tabl. x 1 mg.

Действие: Рилменидинът е оксазолиново производно с антихипертензивното действие. Той действа едновременно на булбарните вазомоторни структури и в периферията. Притежава по-голяма селективност за имидазолиновите рецептори, отколкото за церебралните алфа-2-рецептори, по което се различава от същинските алфа.2-агонисти. Централният му седативен ефект е слабо подчертан. Има доза-зависима антихипертензивната активност върху систолното и диастолното налягане в легнало и право положение, която продължава 24 h. В дневна доза 1 – 2 mg е ефективен при продължително лечение на лека и умерена АХ както в покой, така и при физически усилия, без да става нужда от увеличаване на дозировката. В терапевтични дози не променя сърдечните функции и не води до водно-солева задръжка и до метаболитни нарушения. Има бърза и пълна интестинална абсорбция. Свързва се по-малко от 10 % с плазмените протеини. Над 65 % от приетата доза хипериум се излъчва непроменен с урината.

Показания: За продължително лечение на АХ, включително при възрастни хора и диабетици.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по една таблетка дневно сутрин. При незадоволителен ефект след едномесечно лечение дневната доза може да се увеличи на две таблетки, по една сутрин и вечер в началото на храненето. При болни с ренална с ренална хипертензия в стадий на ХБН не е необходимо да се редуцира дозировката, ако креатининовият клирънс е над 0.25 ml/s. Може да се комбинира с диуретици, калциеви антагонисти, инхибитори на АСЕ, дихидрализирани.

Особености на употреба:

Взаимодействие с други лекарства: Не се препоръчва комбинираното му приложение с инхибитори на МАО и трициклични антидепресанти!! Не се препоръчва приемането на алкохол по време на лечението с хипериум!

Странични ефекти: Странични ефекти се наблюдават рядко в терапевтични дози. Те са доброкачествени и транзиторни. Най-често се срещат: астения, палпитации, сомнолентност, умора при усилие, гастралгии, сухота в устата, диария, кожни обриви. В изключително рядко – ортостатична хипотензия, студени крайници, полови смущения, депресивен синдром, пруритус, отоци, крампи, гадене, запек.

Противопоказания:

Тежки депресивни състояния, терминална ХБН, бременност, кърмене, малки деца. Да се прилага предпазливо при наскоро прекарани сърдечно-съдови инциденти – пресен миокарден инфаркт, мозъчен кръвоизлив. 
При спиране на лечението дозировката да се намалява прогресивно!
 

Реклама