Rinbiotecvit (Medexport)

Лекарствени форми: Drag. = Vitamin B1 2 mg + Vitamin B2 2 mg + Vitamin B6 2 mg + Nicotinamid 15 mg + Vitamin C 70 mg.

Действие: Поливитаминен препарат, който съдържа основните водноразтворими витамини. Vitamin B1 влиза в състава на коензима кокарбоксилаза, който улеснява разграждането на въглехидратите в организма и подобрява функциите на нервната система. Vitamin B2 участва в качеството си на коензим в много ензимни реакции, регулиращи окислителни процеси в клетките, улеснява въглехидратната, белтъчната и мастната обмяна. Играе роля в обмяната на желязото и порфирините и стимулира хемопоетичната функция на костния мозък. Vitamin В6 участва активно в метаболизма на свободните аминокиселини и белтъчините, в синтезата на биогенните аминокиселини и в обмяната на триптофана. Подобрява липопротеиновата обмяна у болни с атеросклероза и стимулира еритропоезата. Никотинамидът влиза в състава на кодехидразите, които са преносители на водорода и осъществяват окислително възстановителните процеси. Vitamin C е универсален активатор на клетъчния метаболизъм, потиска ексудативните и алергичните реакции, повишава устойчивостта на организма към инфекции и е необходим за функцията на костния мозък.

Като цяло препаратът предотвратява появата на признаци на витаминен недоимък при болни на химио- и лъчетерапия, продължителна терапия с широкоспектърни антибактериални средства и други.

Показания: За профилактика на хипо- и авитаминоза при болни, на които се провежда цитостатична химиотерапия и лъчетерапия, след изтощителни заболявания, при болни на продължителна антибактериална терапия.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 1 – 2 дражета 2 пъти дневно в продължение на 20 – 30 дни.

Странични

Противопоказания: Не са известни.

ефекти: Много рядко се наблюдават алергични реакции във връзка със съдържанието на Vit. B1. Поради съдържанието на Vit. B2 може да се появи жълто оцветяване на урината.
 

Реклама