Ritodrine (DCI)

Синоними: Pre-par (Duphar Cie), Yutopar (Astra).

Лекарствени форми: Pre-par – tabl.x 10 mg, amp.x 50 mg/5 ml; Yutopar – tabl.x 10 mg, fl.x 50 mg/5 ml et x 150 mg/10 ml.

Действие:

Ритодринът се абсорбира изцяло в стомашно чревния тракт. След орално приемане на 10mg ритодрин плазмените нива 5 – 10 ng/ml се наблюдават до 90 min след приемането. Метаболизира се до неактивни сулфати и глюкорониди. Плазменият му полуживот е 120 – 150 min. От орално приетият препарат 95% се излъчва за 10h с урината. Преминава трансплацентарно и в майчиното мляко. Не се установява натрупване на препарата нито в майката, нито в плода.

Показания:

-За профилактика на контракциите по време на хирургични интервенции върху гравидната матка след 16-та гестационна седмица.

-За токолиза преди започване на цезарово сечение.

-При маточна хиперкинезия по време на изследване и манипулации.

Особености на приложение и дозировка:

При оперативни интервенции след 16-та гестационна седмица в случаи на постоперативни контрокции се включва венозна перфузия в продължение на 12- 24 h, след което лечението продължава перорално по 1 таблетка от 10mg на всеки 6h в продължение на 2 до 7 дни.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Хеморагии или риск от хеморагии, обструктивна кардиомиопатия, ИБС, остър миокарден инфаркт, неконтролирана артериална хипертензия, бронхиална астма, лекувана с бета-миметици и кортикостероиди, интраамниотична инфекция, при пукване на мехура и дилатация на шийката на матката над 4cm.
При превишаване на дозировката може да възникне тахикардия у майката и леко учестяване на сърдечната честота на плода. Сърдечната честота на майката не бива да надминава 140/min. Може да се наблюдават възбуждение, профузно изпотяване, треперене, палпитации, веритгинозни прояви, по-рядко гадене и повръщане. Може да се наблюдават увеличение на гликемията и намаление на калиемията.
При заплашващо прежедевременно раждане още с появата на първите симптоми се включва венозна перфузия с ритодрин като 2 ампули от 5 ml се разреждат в 500 ml изотоничен глюкозен разтвор и се перфузира със скорост от 0,25 до 0,35 mg/min (от 25 до 30 gtt/min). Тази ефикасна дозировка може ад се постигне изведнъж или постепенно. При всички случаи дозировката се адаптира съобразно отговора на пациентката. Препоръчва се перфузията да продължи 24h след изчезване на контракциите. Резултатът е по-добър, ако разкритието на шийката на матката е под 4cm и мехура е интактен. След прекратяване на контракциите се провежда поддържащо лечение като се приема по 1 таблетка от 10mg на всеки 4 или 6 h. поддържащото лечение се провежда под контрол на акушер-гинеколог до изчезване на риска от преждевременно раждане.
-Заплшващо преждевременно раждане.
Ritodrine hydrochloride е бета-2-селективен адренергичен антагонист с изразен токолитичен ефект. В малки дози той потиска спонтанните или провокираните с окситоцин маточни контракции и намалява тяхната честота и интензитет. Във високи одзи губи своята селективност и активира бета-1-рецепторите с типичните кардиологични ефекти.
 

Реклама