Rosoxacine (DCI)

Синоними: Eracine (Sterling-Winthrop), Winuron (Sanofi-Winthrop).

Лекарствени форми: Caps. x 150 mg.

Действие: Синтетичен химиотерапевтик от групата на класическите квинолони. Упражнява силно антибактериално действие срещу Neisseria gonorrhoeae като 90 % от щамовете са чувствителни към него.

При перорално приемане преди нахранване се резорбира изцяло в стомашно-чревния тракт и след2 до 6 г се достига максимална терапевтична концентрация в серума на кръвта. Излъчва се в активна форма с урината в 75 % и с изпражненията в 25 %.

Показания: Показан е за лечение на острата гонорея. Прилага се и при други инфекции на уро-гениталната система, а така също и при чревни бактериални инфекции.

Обичайна дозировка: 300 mg/24 h еднократно.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се в единична доза от 2 капсули по 150 mg при гонококови инфекции, като се лекува и партньорът. При чревни инфекции – по 1 капсула сутрин и вечер в продължение на 5 дни.

Странични ефекти: Наблюдават се рядко и са транзиторни: астения, вертиго, сомнолентност, понякога гадене или главоболие.

Противопоказания: Бременност, деца и подрастващи, свръхчувствителност към квинолонови препарати, при носители на глюкозо-6-фосфатдехидрогеназен дефицит.

 

Реклама