Secnidazole ( DCI )

Синоними: Flagentyl 500 mg (Aventis).

Лекарствени форми: Tabl. x 500 mg.

Действие: Flagentyl представлява синтетичен препарат от групата на нитроимидазоловите препарати. Амебицидното му действие е насочено срещу Entamoeba histolytica и упражнява своя ефект предимно в тъканите.

След приемане на еднократна доза от 2,0 g per os максимална серумна концентрация се получава към 3-ия час. Плазменият му полуживот е около 20 h. Преминава трансплацентарно и в майчиното мляко. Елиминира се бавно с урината – за 72 h 16 % от приетата доза.

Показания: За лечение на интестинална и чернодробна амебиаза.

Особености на приложение и дозировка: При остра чревна амебиаза – форма хистолитика, се дава еднократна доза от 2,0 g в началото на храненето. На деца се дава по 30 mg/kg само един ден в един прием. При асимптоматичната амебиаза – форма минута и кистна форма, се приема по 2,0 g в продължение на 3 дни. При чернодробна амебиаза се прилага по 1,5 g/24 h за възрастни, а за деца по 30 mg/kg/24 h в един или няколко приема в началото на яденето в продължение на 5 дни. По време на лечението с Flagentyl трябва да се избягва приемането на спиртни напитки.

Взаимодействие с други лекарства: Не се съветва едновременното му приложение с дисулфирам поради риск от появата на конфузни и делирни състояния. При комбинирано приложение с варфарин се повишава серумната концентрация на последния и съществува риск от хеморагии.

Странични ефекти: Най-често се наблюдават диспептични прояви – метален вкус в устата, гадене, гастралгии, както и поява на глосит и стоматит.

Противопоказания: Свръхчувствителност към имидазолови производни, бременност и лактация

 

Реклама