Senokot ( Sarget Pharma ), Senokot ( Mundipharma )

Лекарствени форми: Tabl. = 7, 5 mg Sennoside B

Действие: Senokot представлява прах от шушулките на Cassia angustifolia ( Folliculi Sennae ), освободени от зърната и титрирани до 4, 8 % сенозиди, изразени в Sennosid B. Сенозидите действат върху тънките и дебелите черва, вероятно след бактериална хидролиза в колона. Те имат стимулиращо действие върху чревните механорецептори и усилват моториката на червата и секрецията на вода, електролити и протеини. Действието им настъпва след 8 - 12 h.

Показания: За симптоматично лечение атоничната констипация - хабитуална, пуерперална, постоперативна или вследствие на неврологични нарушения.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се прилага по 2 таблетки, които се поглъщат, без да се сдъвкват, за предпочитане вечер преди лягане за сън. Тази доза може да се увеличи до 4 таблетки дневно, разпределени в 2 приема. Курсът на лечение не бива да надминава 8 - 10 дни. Лечението на констипацията трябва да се съчетава с подходящ хигиенно-диетичен режим - обогатяване на храната с растителни фибри, с повече течности, повишена физическа активност и опит за създаване на рефлекс за изхождане.

При деца над 12 години се дава половината от дозата за възрастни, но по изключение, тъй като предписването на стимулиращи лаксативни средства в детската възраст рискува нарушаване на нормалното функциониране на рефлекса за изхождане.

Взаимодействие с други лекарства: Не трябва да се комбинира с медикаменти, които могат да доведат до torsades de pointes - амиодарон, бретилиум, дизопирамид, соталол, хинидин, астемизол, бепредил, халофантрин, пентамидин, еритромицин ( венозно ), терфенадрин, винкамин.

Странични ефекти: Възможност от развитие на хипокалиемия, абдоминални болки, предимно при лица, страдащи от colon irritabile, възможност от развитие на диарии.

Противопоказания: Възпалителни органични колопатии - ХУК, болест на Grohn, оклузивни заболявания на червата, деца под 12 години.

 

Реклама