Sisomicine (DCI)

Синоними: Sisolline (Schering-Plough).

Лекарствени форми: Amp. x 20 mg/2 ml, x 50 mg/1 ml, x 75 mg/1,5 ml et x 100 mg/2 ml.

Действие: Нов антибиотик от групата на аминогликозидите. Има бактерициден тип на антибактериално действие, като потиска белтъчната синтеза на чувствителните спрямо него микроорганизми. Антибактериалният му спектър е срещу Gram (+) и главно срещу Gram (-) микроорганизми, но активността му в сравнение с гентамицина е по-слаба. Най-ефективен е срещу Esch.coli, Klebsiella, индол-положителни щамове на Proteus, Serratia, Acinetobacter и срещу Pseudomonas. Резистентни на сизомицина са: стрептококи (в частност пневмококи), менингококи, туберкулозни микобактерии, трепонеми, анаеробни микроорганизми.

Инжектиран i.m. в единична доза 1 mg/kg достига за 30 – 60 min пикова серумна концентрация от 4 µg/ml, която е бактерицидна за чувствителните микроорганизми. Плазменият му полуживот е малко над 2 h. Свързва се много слабо с плазмените протеини. Най-високи концентрации са установени в бъбреците, белите дробове, черния дроб и сърцето. Не се метаболизира в организма и се излъчва непроменен с урината.

Показания: Прилага се при пиелонефрити, инфекции на пикочните пътища, тежки възпалителни заболявания на бронхо-пулмоналната система, перитонити, септични състояния и други, причинени от Gram (-) микроорганизми.

Обичайна дозировка: 2 – х 75 – 100 mg дневно i.m. (3 mg/kg/24 h).

Особености на приложение и дозировка: Прилага се мускулно по 150 – 200 mg дневно в продължение на 7 – 8 дни, като дневната доза се разпределя на 2 – 3 приема. В тежки случаи три пъти по 100 mg дневно.

Странични ефекти: Както при останалите аминогликозиди.

Противопоказания: Както при останалите аминогликозиди.

 

Реклама