Sitalopram (DCI)

Синоними: Seropram (Lundbeck).

Лекарствени форми: Tabl. x 20 mg;Sol,. 40 mg/ml pro usu interno fl. x 15 ml (1 gtt = 2 mg); Amp. x 20 mg/0, 5 ml et x 40 mg/1 ml pro infus. i.v.

Действие: Sitalopram има антидепресивно действие. Той е най-селективният познат до днес инхибитор на рекаптажа на серотонина. Тази селективност може да обясни рядкото развитие на нежелани странични ефекти. Sitalopram не потиска нито познавателните способности, нито психомоторната активност. Той няма седативен ефект или упражнява много слаб такъв ефект, даже и в комбинация с алкохол.

Плазменият му полуживот е 33 h. В препоръчаните дози не акумулира в организма. При болни с напреднала бъбречна и чернодробна недостатъчност плазменият му полуживот се удължава.

Показания: Оралните форми се прилагат за лечение на депресивни състояния, особено когато не се цели седативен ефект, и за профилактика на атаките от паника със или без агорафобия (страх от открито пространство). Инжекционните форми се прилагат за овладяване на острите депресивни епизоди.

Особености на приложение и дозировка:

По време на лечението се забранява употребата на алкохолни напитки.

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към препарата, напреднала ХБН, деца под 15 години. По време на бременност и кърмене.
Наблюдават се главно през първите 2 седмици от лечението - невропсихични смущения, гастро-интестинални прояви, кожни реакции, метаболитни нарушения, смущения в либидото и микцията. Много рядко се развива серотонинергичен синдром.
Комбинацията му с МАО-инхибитори е противопоказана. Не се препоръчва едновременното му приложение с орални антикоагуланти, карбамазепин, , литиеви препарати, метадон, суматриптан и други депресори на ЦНС.
Прилага се само при възрастни. За лечение на тежките депресивни състояния се прилага в дневна доза 20 до 60 mg. Минималната ефективна доза е 20 g дневно. При възрастни хора над 65 години е 20 до 40 mg за 24 h. За профилактика на атаките от паника със или без агорафобия се дозира по 20 - 30 mg дневно. Таблетките и разтворът за орална употреба се приемат с малко вода в 1 прием, независимо по кое време на деня. Парентерално се прилага в бавна венозна перфузия. Разтворът за венозна перфузия се получава чрез разреждане само с 0, 9 % разтвор на NaCl или с 5 % глюкоза. Продължителността на лечението с инжекционни форми е 8 - 10 дни. По-нататък лечението се провежда перорално в същата доза.
 

Реклама