Solutio Jodi Spirituosa 5 % ( ЕФ Купро – Горна Оряховица )

Действие:

Показания: Прилага се широко като антисептично средство в хирургията за обработка на рани и за подготовка на оперативното поле, за дезинфекция на ръцете на медицинския персонал и други. Като ревулзивно средство се прилага при лумбалгии, невралгии, артралгии и миозити. Вътрешно се прилага повръщане и при дизентериформени диарии.

Особености на приложение и дозировка: За обработка на рани и за подготовка на оперативното поле се намазва със стерилни тампони върху кожата на тънък слой. Вътрешно се прилага при повръщане по 2 – 3 капки в чаша вода, най-добре в комбинация с хлороформ по 5 капки, два пъти дневно. При дизентериформени диарии се дава по 2 – 3 капки, силно разредени в оризова вода.

Странични ефекти: Дразни кожата, особено старите разтвори, поради разлагането им под действието на светлината и образуване на хидройодовата киселина. Понякога могат да се развият кожни обриви. Оцветява кожата в жълто.

Противопоказания: При свръхчувствителност към йод.

Йодната тинктура представлява 5 % разтвор на йод в спирт. Приложен външно разтворът има изразен антисептичен ефект – оказва бактерицидно, фунгицидно и амебицидно действие. Антимикробната активност на препарата се обуславя от елементарния йод, който се утаява върху кожата под въздействието на въздуха. В механизма на антисептичното действие на йода значение има потискането на важни ензимни системи на микробната клетка, окислението на активни групи на цитоплазмените белтъци и процеса на коагулация на белтъците. Спиртният разтвор на йода дразни кожата и предизвиква изразен ревулзивен ефект.
 

Реклама