Sorbifer durules (Egis)

Лекарствени форми: Film-tabl. = 100 mg Fe++ + Vitamin C 60 mg.

Действие: Депо-препарат при който желязото е включено в порьозна матрица, осигуряваща постепенно освобождаване на двувалентни железни йони в продължение на около 6 h. Поради бавното отделяне на действащия принцип локално не се създава патологично висока концентрация на железни йони и се избягва дразненето на чревната мукоза.

Показания: За профилактика и лечение на латентен железен дефицит и на клинически изявена желязодефицитна анемия.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни и подрастващи над 12-годишна възраст се прилага по 1 таблетка 2 пъти дневно. Таблетките се приемат с половин чаша вода, без да се сдъвкват, най-малко 30 min преди нахранване. Продължителността на лечението се определя индивидуално в зависимост от степента на железния дефицит, но при всички случаи лечението продължава до нормализиране стойностите на хемоглобина и до пълно насищане на железните депа. Средната продължителност на лечебния курс при клинически изразена желязодефицитна анемия е 3 – 6 месеца.

Взаимодействие с други лекарства: При едновременно приложение с тетрациклини и Д-пенициламин поради образуването на хелатни съединения резорбцията както на тези препарати, така и на желязото намалява. При едновременно приложение с алуминиеви, магнезиеви или калциеви препарати намалява резорбцията на желязото.

Странични ефекти: Диспептични прояви – гадене, повръщане, болки в коремната област, диария или запек.

Противопоказания: Кърмачета и малки деца, стеснение на хранопровода, патологични състояния съпроводени с повишено натрупване на желязо.

 

Реклама